STEDELIJK MUSEUM BEZOEK

16mrt14:0015:30STEDELIJK MUSEUM BEZOEK14:00 - 15:30(GMT+00:00)

Details

STEDELIJK MUSEUM

Op zaterdag 16 maart neemt Rian ons mee het Stedelijk Museum Amsterdam in. Groep 1 begint de rondleiding om 14,00 uur en groep 2 om 15,30 uur. We hopen je dan boven aan de trap te treffen.
Deze keer gaan we naar de tentoonstelling:
Gemeentelijke kunstaankopen 2018 freedom of Movement

‘Freedom of Movement’ is de nieuwste editie van de Gemeentelijke Kunstaankopen in het Stedelijk Museum Amsterdam, een tweejaarlijkse tentoonstelling met recent werk van in Nederland wonende kunstenaars. De Gemeentelijke Kunstaankopen zijn telkens op een andere discipline gericht. Dit jaar draait het om ‘time-based media’, waaronder werken op film en video, internetkunst, geluidskunst, performance, dans en workshops.
Freedom of Movement (ofwel ‘vrijheid van beweging’) staat voor het recht van een individu om vrij te reizen, als vluchteling, immigrant of toerist. Dit begrip wordt gewoonlijk gebruikt in een juridische context, waar het verwijst naar mensenrechten en het recht op mobiliteit. Het heeft meestal betrekking op een fysieke verplaatsing, maar kan ook metaforisch worden opgevat in de zin van sociale mobiliteit. Het voorrecht of privilege om zich vrijelijk binnen de samenleving te bewegen is afhankelijk van factoren als afkomst, genderidentiteit, fysieke en mentale vermogens en seksuele identiteit. Hoewel discussies over privilege vaak gaan over het ontbreken daarvan, is het minstens zo belangrijk – of zelfs belangrijker – om na te denken over de manier waarop privilege machtsstructuren in stand houdt.

De twintig kunstenaars in de tentoonstelling Freedom of Movement: Gemeentelijke Kunstaankopen 2018 pakken dit thema op uiteenlopende manieren op. Sommigen richten hun aandacht op veranderingen in het oversteken van grenzen vanwege technologische ontwikkelingen; anderen kijken naar het dagelijks leven van immigranten of naar hoe het lichaam zelf mobiliteit kan inperken.

Ook zijn er werken die ingaan op de gevolgen van migratie, genocide en stateloosheid, of op de culturele vooroordelen die in een vakgebied als wiskunde ingebed zijn geraakt. Daarnaast onderzoeken kunstenaars

hoe culturele identiteit tot stand komt en wordt uitgedragen via voorwerpen, liedjes en taaluitingen. Alle deelnemers aan de tentoonstelling nodigen de toeschouwers uit om hun eigen ideeën over maatschappelijke betrokkenheid en verantwoordelijkheid te evalueren, en na te denken over hoe we onze buren, omgeving, wereld en onszelf zien.

En aan het eind zal Rian denk ik aan je vragen welke van deze 20 vind je, dat het Stedelijk moet aankopen? Wil je ook mee? Dat kan !
Bel even naar Frank tel 0297-341770

Tijd

(Zaterdag) 14:00 - 15:30(GMT+00:00)

Locatie

Stedelijk Museum Amsterdam

Museumplein 10, 1071 DJ Amsterdam